دو نسخه اتوماتیک از خودرو شاهین یعنی «شاهین با موتور M۱۵GSI توربوشارژ و گیربکس CVT» و «شاهینپلاس با موتور ME۱۶ تنفس طبیعی و گیربکس AT» به ترتیب با قیمتهای حدود ۷۴۰میلیون تومان و ۸۶۰میلیون تومان ازسوی سایپا عرضه شده و در بازار آزاد نیز با نرخهای حدود ۹۰۰میلیون تومان و یکمیلیارد ۲۲۰میلیون تومان معامله میشوند. بر این اساس، اگر تفاوت قیمت کارخانهای این خودرو حدود ۱۲۰میلیون تومان بوده، اختلاف نرخ بازار آزاد آنها ۳۲۰میلیون تومان است. ازسویدیگر، اگر حاشیه سود (مابهالتفاوت قیمت کارخانه و بازار) شاهین اتوماتیک CVT حدود ۱۶۰میلیون تومان بوده، حاشیه سود شاهینپلاس اتومات به ۳۶۰میلیون تومان رسیده است. اما شاهینپلاس چگونه در بازار اتوماتیکهای داخلی محبوب شد و دلیل ارزشگذاری بالای بازار برای گل سرسبد محصولات سایپا چیست؟
پیشرانه قوی و کممصرف با تنفس طبیعی و بدون لرزش و صدای زیاد
خودرو شاهین یکی از محصولات سایپا بود که در بدو ورود به بازار ایران با استقبال خوبی روبهرو شد و نسبتبه دیگر محصولات سایپا ظاهری متفاوت را به نمایش گذاشت و کیفیت بهتری ارائه داد. اما از همان ابتدا بخشی از مشتریان سایپا و متقاضیان خودرو در بازار منتظر و متوقع عرضه این خودرو با موتوری قویتر و ۱۶ سوپاپ بودند که بهصورت تنفس طبیعی و بدون بهرهگیری از سیستم توربوشارژ همان قدرت موتور ۸سوپاپ M۱۵GSI را بدون لرزش و صدای زیاد ارائه دهد. در پاسخ به این انتظارات، شرکت سایپا نسخه بهروزتر و جذابتری از شاهین با نام شاهینپلاس با پیشرانه چهارسیلندر ۱۶سوپاپ ME۱۶ را به بازار عرضه کرد.
پیشرانه ME۱۶، نسخه ایرانیزه EC۵ گروه PSA است و شباهتهایی به TU۵پلاس ایرانخودرو دارد. اما در برخی بخشها ME۱۶ بهروزتر از TU۵ پلاس به حساب میآید. این پیشرانه ۱.۶ لیتری که ۱۱۱اسببخار قدرت را با گشتاور ۱۵۰نیوتونمتر تولید میکند، به فناوری زمانبندی متغییر سوپاپهای ورودی (VVT-i) نیز مجهز است که موجب کاهش مصرف سوخت و بهبود عملکرد آن میشود.
از سوی دیگر، موتور یورو۵ شاهینپلاس، قابلیت ارتقا به یورو۶ را دارد که این ویژگی هم موجب آلایندگی کمتر این خودرو شده است. همچنین، مصرف ترکیبی شاهینپلاس ۷.۲لیتر در هر ۱۰۰کیلومتر است که هم اقتصادی بوده و هم از نظر مسائل زیستمحیطی بهتر است. از دیگر مزایای موتور ME۱۶ این خودرو، میتوان به حساسیت کمتر به کیفیت بنزین و استهلاک پایینتر بهواسطه توربو نبودن، شتاب اولیه بهتر، کشش مناسب در دورهای میانی، صدای کمتر و... اشاره کرد.
گیربکس ششسرعته اتوماتیک «AT»؛ هماهنگ با پیشرانه «ME۱۶»
شاهینپلاس اتوماتیک به یک جعبهدنده اتوماتیک ششسرعته ساخت DAE نسل هفتم مجهز شده است که روی خودروهای پرطرفداری مانند دناپلاس توربو اتومات آپشنال، تارا اتوماتیک، ریرا و... نیز نصب شده و عملکرد نسبتا بهتری از نسل ششم این جعبهدنده دارد. این گیربکس که قرار است روی کراساوور داخلی آریا (محصول شرکت سایپا) نیز نصب شود، با حالتهای اسپرت و برفی، امکان رانندگی آسانتر و راحتتری را فراهم میکند.
مهمترین نکته درخصوص این جعبهدنده، هماهنگی خوب آن با موتور ME۱۶ است؛ تا جایی که شروع حرکت این خودرو بهتر از شاهین با گیربکس CVT است و تعویض دندهها نیز بدون تقه انجام میشود. معکوسهای گیربکس هم بهخوبی صورت میگیرد و شتاب ثانویه خودرو نیز مطلوب به نظر میرسد.
در تستهای انجامشده در اوج گرمای تابستان امسال توسط گروههای مختلف (خبرنگاران، نمایندگیها و فعالان صنعت خودرو)، این مهم اذعان شد که گیربکس شاهینپلاس به دمای بحرانی نرسیده و خودرو بهاصطلاح داغ نکرده است. چراکه هم بار حرارتی موتور ME۱۶ و هم بار حرارتی گیربکس اتوماتیک DAE نسل هفتم در طراحی سیستم خنککاری خودرو لحاظ شده است. بهگفته مهندسان گروه خودروسازی سایپا نیز تمام تستهای این خودرو روی دینامومتر و همچنین در شرایط محیطی پاس شده است.
ایمنی، امنیت و استانداردهای بینالمللی
شاهینپلاس از سامانههای ایمنی متعددی ازجمله سیستم کنترل کشش (TCS)، کنترل پایداری الکتریکی (ESC)، کنترل شروع حرکت در سربالایی (HAC)، دو کیسه هوا، سیستم ترمز ABS و EBD و دوربین و سنسور دنده عقب بهره میبرد. این خودرو همچنین موفق به گذراندن تستهای ایمنی R۹۵ و استانداردهای ECE اروپا شده است. نهتنها تست ایمنی بدنه این خودرو، بلکه بررسیهای کارشناسان خودرو، نشاندهنده ساختار مستحکم و ایمن آن در برابر ضربات است.
علاوه بر این، فرمان کمکی برقی شاهینپلاس، تجربه رانندگی راحتتر و کماسترستری را در مسیرهای مختلف به راننده ارائه میدهد. از سوی دیگر، سیستم تعلیق مکفرسون در جلو و محور یکپارچه در عقب، راحتی رانندگی این خودرو را در شرایط مختلف به حداکثر میرساند. همچنین، رینگهای آلومینیومی ۱۵ اینچی و تایرهای ۱۸۵/۶۵ R۱۵ شاهینپلاس، پایداری و چسبندگی خوبی در جادهها ایجاد کردهاند. درنهایت، سیستم ضدسرقت ایموبیلایزر و هشدار امنیتی درهای جانبی (VAS) این خودرو نیز امنیت بیشتری را برای سرنشینان شاهینپلاس فراهم میکند.
تفاوتها و امکانات بیشتر شاهینپلاساتومات
علاوه بر تریم دورنگ تیره و روشن داشبورد و تودریها و استفاده از تریم طرح چوب در برخی قسمتها، قابلیت تنظیم برقی صندلی راننده و گرمکن صندلیهای جلو، از امکانات جدیدی است که در مقایسه با شاهین اتوماتیک CVT به شاهینپلاس اتومات اضافه شده است. از امکانات مشترک این دو خودرو نیز میتوان به استارت دکمهای، سانروف، تهویه اتوماتیک، آینههای تاشو برقی، کروزکنترل و محدودکننده سرعت، سنسور نور، نمایشگر لمسی ۱۰اینچی با سیستم عامل اندروید و سیستم صوتی، فرمان کمکی برقی، تیپترونیک و حالتهای اسپرت و برفی برای جعبهدنده و... اشاره کرد.